zero waste hungary

Öt izgalmas csomagolásmentes bolt a nagyvilágból

2019. szeptember 19. - zerowastehu

Ahogy terjed a nulla hulladékos életmód a nagyvilágban, úgy nyílnak egyre-másra az újabb és újabb csomagolásmentes boltok, és jóllehet már Magyarországon is fellelhető pár ilyen üzlet, nem ártana, ha ennél jóval több lenne, így hát motivációként (hátha valakinek pont ettől jön meg a kedve a vállalkozáshoz) összeszedtem pár olyan szépséges/érdekes üzletet a nagyvilágból, ahol az alap koncepció része, hogy a vásárlók a saját edényeikben vásárolhassanak, és ne kelljen felesleges csomagolást hazavinniük.

A lista persze teljes mértékben szubjektív, szerencsére ezeken kívül még többszáz (ha nem több ezer) ilyen boltot fel lehetne sorolni, de valahol csak meg kellett húzni a határt, itt pedig ez a szépségnél vagy a megszokottól eltérő formánál/kínálatnál volt.

Tovább

Tíz szuper nulla hulladékos blog és oldal

heart-of-stones-3.jpgAz egyik nulla hulladékos Facebook-csoportban a napokban merült fel a kérdés, hogy kezdőként honnan lehet informálódni, milyen oldalakat, bloggereket érdemes nézegetni, követni, és ennek kapcsán jutott eszembe, hogy írok egy listát arról, hogy kik az én kedvenceim, hogy még több csatornáról szedhessétek össze a számotokra fontos információkat. 

Olyan oldalakat szedtem össze, amiket jómagam is olvasok, követek, és amelyek engem is inspirálnak. Ki ezzel, ki azzal, mindannyian más nézőpontból közelítenek a hulladékcsökkentés és a fenntarthatóság témaköréhez, de a tudás átadásának vágya, és a segítő szándék mindenhol közös. 

Elsőként jöjjenek a magyar kedvencek, egy következő posztban pedig a külföldiek kerülnek majd sorra.

Tovább

És neked mik a prioritásaid?

fairtrade-logo.png vegan-logo-1024x823.jpg 2000px-bio-siegel-eg-oko-vo-deutschland.png msc-siegel.jpg blauerengel.png logo-confidence-oko-tex-lieven-pauwels.jpg

Az utóbbi időben annyiszor, de annyiszor jött velem szembe ez a téma, annyiszor beszélgettem erről másokkal is, hogy úgy döntöttem, itt az ideje kicsit részletesebben is írni róla.

Először akkor szembesültem a hulladékcsökkentés korlátaival, amikor arról kellett döntenem, hogy a csomagolásmentes, de ketrecben tartott tyúkok által tojt tojásokat veszem-e meg, vagy inkább a papírdobozos, de bio, szabadtartású tyúkokét választom (végül ez utóbbit választottam, és azóta is azt vesszük). Később át kellett, hogy gondoljam, hogy van-e értelme Kínából rendelni csomagolásmentes terméket az Európában gyártott műanyag csomagolásúak kiváltására, és ha igen, akkor milyen feltételekkel, mekkora ökolábnyommal...

Tovább

Menő, magyar és még a szemét mennyiségét is csökkenti, mi az?

Gyaníthatóan mindenkinek megvan az az élmény, amikor egy átlagos bevásárlás után, a megvásárolt zöldség-gyümölcsöknek hála egy halom felesleges átlátszó műanyag zacskó jelenik meg otthon. 

Erre általában három megoldás szokott születni: 

1. az ember amit csak tud, újra felhasznál (helló, lelkiismeretes kakifelszedő kutyatulajdonosok!) 

2. kisebb-nagyobb lelkiismeret-furdalással kidobja a zacskókat a kukába 

3. bezsúfolja őket egy műanyagzacskó-tartó műanyag zacskóba, ahol az idők végezetéig gyűlnek és gyűlnek, majd titokzatos módon (az örökösöknek hála) egyszer csak eltűnnek. 

Ezt a problémát szerencsére nagyon egyszerűen meg lehet előzni, mivel léteznek már olyan magyar gyártók is, akik külön e célból készítenek különféle zsákokat, zacskókat, szatyrokat. Most közülük szedtem össze 9+1-et, de ha bárki ismer még hazai gyártókat, az ne fogja vissza magát, jöhetnek kommentben az ajánlások! 

Tovább

Samponszappan vagy szilárd sampon?

Aki elkezdi az otthoni hulladékát csökkenteni, biztos, hogy előbb-utóbb eljut ahhoz a kérdéshez, hogy mit kezdjen a fürdőszobában lévő műanyag flakonos tusfürdőkkel, samponokkal, balzsamokkal. Ami a tusfürdőket illeti, általában könnyen megy a váltás, az ember kipróbál pár bolti, néhány kézműves, egy-két házi készítésű szappant, majd örömmel állapítja meg, hogy a bőre ugyanolyan selymes, a kukája viszont pár flakonnal könnyebb lett. 

A samponok és balzsamok lecserélésekor viszont már sokan elbuknak, mivel akármennyit is próbálkoznak, sokszor marad fura, ragacsos, koszos érzés a hajukban.

Mi lehet ennek az oka? És mi erre a megoldás? 

Tovább

Mit rejt egy hulladékcsökkentő táskája?

Ha egyszer belekezdünk a hulladékcsökkentésbe, nemcsak a háztartásunk és a mindennapi szokásaink alakulnak át, de a legtöbbször táskánk tartalma is. Általában növekszik a mindig magunknál hordott tárgyak mennyisége, de szerencsére ezek legtöbbje kevés helyet és/vagy súlyt foglal el.

Az alábbi kilenc tárgy(típus) mindegyike olyan, ami segíthet abban, hogy ne érje az embert kellemetlen meglepetés, ha napközben, az otthonától távol hirtelen megéhezik, megszomjazik, vagy csak a szokásos útvonalától távol talál egy csomagolásmentes bevásárlási lehetőséget. Persze ahogy a képek is mutatják, vannak olyan hulladékcsökkentők, akiknél ennél kevesebb, és vannak, akiknél ennél több extra tárgy található, de az alább felsoroltak azok, amelyek a leggyakrabban fellelhetők a különféle nulla hulladékos táskákban.

Ami az igazán jó bennük, az az, hogy ezeknek a tárgyaknak a nagy része bevezetőnek is kiváló, ha valaki nem tudja, hogy hogyan fogjon hozzá a hulladékcsökkentéshez: mivel kis energiabefektetéssel lehet velük sok szemetet megspórolni, azonnali sikerélményt nyújtanak, így megalapozhatják a további apró változtatásokat is (további nulla hulladékos alternatívákat itt és itt találtok).

Tovább

Interjú és podcast a nulla hulladékos világjárókkal

33037111372_d7d61a0b6f_o_kicsi.jpgÍme a nulla hulladékos interjúsorozat második része (az elsőt itt találjátok), Kocsis Dórával és Németh Edvárddal, a Talpalatnyi történetek blog íróival, akik nulla hulladékos világutazókként lettek ismertek.

A podcast felvétele előtt nekik is feltettem pár kérdést írásban, az erre adott válaszaikat (és magát a podcastet) a hajtás után találjátok!

Tovább

Interjú és podcast Tóth Andival

Úgy döntöttem, itt az ideje kicsit részletesebben is megmutatni a világnak, hogy milyen is a nulla hulladékos élet ma Magyarországon, így egy podcast-interjú sorozatba fogtam, amelyben olyan emberekkel beszélgetek, akik a mindennapjaikban is tenni próbálnak a saját szeméttermelésük csökkentéséért. 

Az első interjúalanyom Tóth Andi, aki a sokak által ismert Háztartásom hulladék nélkül blog írója, és a legnagyobb magyar nulla hulladékos Facebook-csoport létrehozója és adminja. 

Mielőtt leültünk volna beszélgetni, írásban is feltettem pár kérdést Andinak, a válaszokat a hajtás (és a podcast) után találjátok!

Tovább
süti beállítások módosítása