zero waste hungary

És neked mik a prioritásaid?

2018. július 05. - zerowastehu
fairtrade-logo.png vegan-logo-1024x823.jpg 2000px-bio-siegel-eg-oko-vo-deutschland.png msc-siegel.jpg blauerengel.png logo-confidence-oko-tex-lieven-pauwels.jpg

Az utóbbi időben annyiszor, de annyiszor jött velem szembe ez a téma, annyiszor beszélgettem erről másokkal is, hogy úgy döntöttem, itt az ideje kicsit részletesebben is írni róla.

Először akkor szembesültem a hulladékcsökkentés korlátaival, amikor arról kellett döntenem, hogy a csomagolásmentes, de ketrecben tartott tyúkok által tojt tojásokat veszem-e meg, vagy inkább a papírdobozos, de bio, szabadtartású tyúkokét választom (végül ez utóbbit választottam, és azóta is azt vesszük). Később át kellett, hogy gondoljam, hogy van-e értelme Kínából rendelni csomagolásmentes terméket az Európában gyártott műanyag csomagolásúak kiváltására, és ha igen, akkor milyen feltételekkel, mekkora ökolábnyommal...

Szép lassan arra kényszerültem, hogy átgondoljam, mik is a prioritásaim, mik azok a szempontok, amiket hajlandó/képes vagyok beáldozni egy másik szempont érdekében, és mik azok, amikből nem vagyok hajlandó engedni.

Rá kellett, hogy jöjjek, hogy gyakorlatilag képtelenség, hogy minden általam vásárolt termék minden fontos kritériumnak megfeleljen (egyszerre legyen fair trade, csomagolásmentes, helyi, szezonális, állatbarát, kis ökológiai lábnyommal rendelkező stb.), így egy idő után nekem is (ahogy mindenki másnak) fel kellett állítanom magamban egy fontossági sorrendet. 

Mivel már korábban kiválasztottam a hulladékmentességet, mint fő "sorvezetőt", így egyértelmű volt, hogy az elég előkelő helyre kerül a rangsorban. De mi a helyzet a többivel? Mi a fontosabb, a bio vagy a csomagolásmentes? A vegán vagy a műanyagmentes? A szezonális vagy a helyi? A legnehezebb a döntésben a legtöbbször az volt, hogy sokszor nem volt meg az a konkrét témához kapcsolódó szaktudásom, aminek a segítségével kitalálhattam volna, hogy mi a fontosabb. Ráadásul mindig jöttek és jönnek új infók, kutatási eredmények, amik adott esetben felülírják az előzőket, így a korábban jóhiszeműen meghozott döntéseimről már többször derült ki, hogy igazából mégsem voltak annyira jók, és teljesen újra kellett gondolnom őket.

Hosszú időbe telt, mire letisztázódott bennem a jelenlegi sorrend, és még most is folyamatosan változik, de úgy gondoltam, kisérleti jelleggel megosztom veletek, hogy ennek segítségével ti is át tudjátok gondolni a saját prioritásaitokat. 

Az egészen biztos, hogy számomra a fair trade és a pálmaolajmentes mindig meg fogja előzni a csomagolásmentest, inkább vásárolok fair trade kávét vagy pálmaolajmentes élelmiszert/kozmetikumot akár műanyag csomagolással is, mint nem fair trade-et/pálmaolajat tartalmazót csomagolásmentesen. 

A bio és a csomagolásmentes közötti döntés már nehezebb, bizonyos zöldségeknél egyértelműen a biót részesítem előnyben (pl. a salátánál), másoknál viszont fontosabb a csomagolásmentesség (pl. a gyökérzöldségeknél, amiknek a héját amúgy is levágom). 

A helyi és a szezonális sem esik mindig egybe (gondoljunk csak a nyáron is Spanyolországból importált paradicsomokra a boltok polcain), itt azért általában igyekszem mindkét feltételnek megfelelni. Alapból próbálok szezonális élelmiszereket vásárolni, a Messzelátó Egyesület pár évvel ezelőtti 50 km-es diétája pedig akkoriban annyira belémégett, hogy azóta ha csak nem egzotikus gyümölcsökről (citromról, narancsról stb.) van szó (amit teszem hozzá jelentősen kisebb mennyiségben vásárolunk, mint régen), már automatikusan figyelem, hogy az adott élelmiszer helyi forrásból származik-e (és amennyiben nem, simán van, hogy visszateszem a polcra, és inkább veszek valami mást).

A listából talán az állatbarát/vegán van a legkevésbé fix pozícióban, néha az kerül legfelülre, néha pedig más szempontok felülírják, szóval annak még keresgélem a helyét az életünkben (most úgy tűnik, hogy egyre több helyzetben előz meg minden mást, de a végleges listában egyelőre mégis a végére került - meglátjuk, merre fejlődünk tovább). 

Így hát az én jelenlegi(!) sorrendem a következőképpen alakul:

  1. fair trade
  2. pálmaolajmentes
  3. csomagolásmentes
  4. szezonális
  5. helyi
  6. bio
  7. állatbarát/vegán

És nektek? Milyen szempontok vannak a listátokon? Mi a fontossági sorrendetek? Örülnék, ha megosztanátok, akár itt, akár a Zero Waste Hungary facebook-oldalán :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowaste.blog.hu/api/trackback/id/tr3314096415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása