zero waste hungary

Mi ez az egész?

2018. április 12. - zerowastehu

Szia!

Érezted már valaha is úgy, hogy túl sok a szemeted, és jó lenne csökkenteni, de fogalmad sincs, hogy kezdj hozzá? 

Vagy láttad esetleg mások példáját, akik évente egy befőttesüvegnyi szemetet termelnek, de el sem tudod képzelni, hogyan csinálják? 

Esetleg belekezdtél már a hulladékcsökkentésbe, de megakadtál az úton, vagy elveszítetted a motivációdat az ellenszélben? 

Ha igen, ezt a blogot neked írom! :) 

img_0397vagott.jpg2015 eleje óta folyamatosan csökkentem a saját, és a családom kidobott szemetének mennyiségét.

Szép lenne, ha most azt mondhatnám, hogy az éves hulladékunk belefér egy befőttesüvegbe, vagy hogy csak pár grammnyi szemetet termelünk naponta, de ez nincs így. 2018 elejére addig jutottunk, hogy a kukánk tartalma kevesebb, mint a negyedére csökkent. Ami viszont ennél sokkal fontosabb, hogy a "nulla hulladékos" életmóddal mindannyian elsajátítottunk egy, a korábbinál sokkal érzékenyebb, és (környezet)tudatosabb látásmódot. 

Pontosan tudom, hogy a hulladékcsökkentésben nem feltétlenül az érdeklődés felkeltése, és a belelkesítés a legnehezebb (ehhez elég meghallgatni egy előadást Bea Johnsontól, vagy elolvasni a könyvét - én is így kezdtem ;)), hanem az, hogy ezt a lelkesedést a hétköznapokban, éveken át fenntartsuk. Hogy akkor is folytassuk, amikor körülöttünk mások szeméthegyeket gyártanak, vagy ha valaki elkezdi bizonygatni, hogy mennyire kevés értelme van annak, amit csinálunk. Ilyenkor van szükség egy támogató közösségre, egy motiváló cikkre, képre vagy oldalra, ami segít továbblendülni, és folytatni azt, amit elkezdtünk. 

Ez a blog pedig egészen pontosan ezért jött létre. 

Nemcsak azt mutatom meg, hogy nekem mi vált be, hanem azt is, hogy másoknak mik a trükkjeik, mi segített nekik, vagy hogyan élik meg ezt az egész hulladékcsökkentést. Arról, és annak a sokezer embernek szól ez a blog, akik elhatározták, hogy a filozofálás helyett helyett inkább tesznek azért, hogy a környezetük élhetőbb, és tisztább legyen. Ezért is lett a blog neve Zero Waste Hungary. 

Mélyen hiszek abban, hogy a kis lépések is számítanak, hogy az egyéni példánál jobb meggyőző erő nem létezik, és hogy a kritikus tömeg ereje olyan dolgokat is el tud érni, amiket az egyes emberek egymagukban nem tudnának. 

Ha az alapokra vagy kíváncsi, itt tudod elérni az ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, ha konkrét ötletekre vágysz, hogy hogyan tudnál a háztartásodban lévő holmikkal kevesebb hulladékot termelni, ide kattints, ha érdekel, hogy mások hogy csinálják, akkor itt találod a megjelent cikkeket, riportokat és podcasteket, ha pedig folyamatosan képben szeretnél lenni a legújabb hulladékcsökkentő hírekkel, újdonságokkal, cikkekkel, eseményekkel kapcsolatban, akkor ajánlom a Zero Waste Hungary Facebook-oldalát.

Nézz körül, és kezdd el, a legkisebb lépés is számít! 

Eszter 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowaste.blog.hu/api/trackback/id/tr9113831234
süti beállítások módosítása