zero waste hungary

Mit rejt egy hulladékcsökkentő táskája?

2017. december 11. - zerowastehu

Ha egyszer belekezdünk a hulladékcsökkentésbe, nemcsak a háztartásunk és a mindennapi szokásaink alakulnak át, de a legtöbbször táskánk tartalma is. Általában növekszik a mindig magunknál hordott tárgyak mennyisége, de szerencsére ezek legtöbbje kevés helyet és/vagy súlyt foglal el.

Az alábbi kilenc tárgy(típus) mindegyike olyan, ami segíthet abban, hogy ne érje az embert kellemetlen meglepetés, ha napközben, az otthonától távol hirtelen megéhezik, megszomjazik, vagy csak a szokásos útvonalától távol talál egy csomagolásmentes bevásárlási lehetőséget. Persze ahogy a képek is mutatják, vannak olyan hulladékcsökkentők, akiknél ennél kevesebb, és vannak, akiknél ennél több extra tárgy található, de az alább felsoroltak azok, amelyek a leggyakrabban fellelhetők a különféle nulla hulladékos táskákban.

Ami az igazán jó bennük, az az, hogy ezeknek a tárgyaknak a nagy része bevezetőnek is kiváló, ha valaki nem tudja, hogy hogyan fogjon hozzá a hulladékcsökkentéshez: mivel kis energiabefektetéssel lehet velük sok szemetet megspórolni, azonnali sikerélményt nyújtanak, így megalapozhatják a további apró változtatásokat is (további nulla hulladékos alternatívákat itt és itt találtok).

20902281_827121397444071_4581985731165028352_n.jpg

1. Különféle mosható szatyrok, zsákok, szütyők.

A legáltalánosabb a vászon szatyor, de nagyon sokan tartanak maguknál vékony hálós és/vagy átlátszó zsákot (zöldségeknek, gyümölcsöknek, magoknak stb, mivel sokszor kényelmesebb a kasszánál vagy a mérésnél, ha a zacskó könnyű és/vagy áttetsző), vagy egy olyan zsákot, ami belülről vízhatlan. Ez utóbbiba kerülhet szendvicstől kezdve minden olyasmi, ami félő, hogy egy vászonzsákot átáztatna. (kép forrása)

 

instagram_com_p_bakdue-azx0_taken-by_little_house_on_the_vineyard.jpg

2. Kulacs.

Lehet fémből, üvegből, vagy rosszabb esetben akár műanyagból, a kulacs az az alapfelszerelés, amire bármikor szükség lehet, ha el akarjuk kerülni a PET palackos ásványvizek megvásárlását.

(A kulacs feltöltéséhez pedig jó segítség lehet az Ivócsap projekt, illetve a Refill-hálózat, ami azokat a vendéglátóipari egységeket tömöríti, amelyekben anélkül is feltölthetjük tiszta vízzel a kulacsunkat, hogy feltétlenül fogyasztanunk kellene.) (kép forrása)


instagram_com_p_bub9y5mlhsr_taken-by_treadingmyownpath.jpg

3. Evőeszköz-készlet.

Akinek fontos, hogy könnyű legyen, az általában fából, bambuszból, könnyű rozsdamentes acélból készültet hord magánál, de a túrázók által használt “kanálgép” is jó megoldás lehet. Sokan hordanak maguknál úgynevezett spork-ot (villafogakkal ellátott kanalat), de van, aki csak egy sima kanalat vagy villát dob be otthon reggel a táskájába (a mindennap használt étkészletből), mert tudja, hogy aznap csak arra lesz szüksége. (kép forrása)

 

instagram_com_p_bzbva7rlfpm_tagged_zerowasteessentials.jpg

4. Doboz.

Lehet fémből vagy műanyagból, a lényeg, hogy ne legyen probléma, ha adott esetben megmarad valamilyen étel, és haza szeretnénk hozni. (kép forrása)

 

instagram_com_p_bttxa8gd3cm_tagged_zerowastekit.jpg

5. Kávés pohár (elviteles kávéhoz).

A legtöbbször egy külön szilikon vagy parafa gyűrűvel van felszerelve, hogy a forró ital ne égesse meg a kezünket, maga a pohár pedig szintén lehet szilikonból, üvegből, bambuszból vagy kerámiából. Van, aki még ezt is egyszerűsíti, és egy sima bögrét visz magával, és abba kéri a kávéját (és naaagyon vigyáz a tömegközlekedési eszközökön). (kép forrása)

 

instagram_com_p_bv_x5nfl1-p_taken-by_littlebitdaily.jpg

6. Szívószál (fém, üveg, szalma, bambusz).

Persze a legegyszerűbb a “szívószál nélkül kérem” mondatot használni, de megrögzött szívószál-rajongóknak (és kisgyerekeseknek) hasznos lehet egy elmosható vagy komposztálható szívószálat is maguknál tartaniuk. (kép forrása)

 

instagram_com_p_basa_nbjrz6_tagged_zerowastekit.jpg

7. Textilszalvéta.

Az a jó benne, hogy nem pusztán a szigorúan vett rendeltetési céljára lehet használni, hanem lehet belőle pikniknél terítő, vagy csomagolóanyag is, ha valaki véletlenül elfelejt szatyrot vinni magával. A japán furoshiki-hajtogatás nagy divat a hulladékcsökkentők körében, nemcsak azért, mert szép, hanem mert hasznos is. (kép forrása)

 

 

instagram_com_p_bwnkmsgg_ex_tagged_zerowastekit.jpg

8. Rongyzsebkendő.

Ez egy olyan kategória, ami sokaknál kiveri a biztosítékot, és ha egy hulladékcsökkentő ezzel a változtatással indítana mások meggyőzésnél, gyaníthatóan kevesebb embert nyerne meg az ügynek, mintha a vászon szatyrokkal, vagy a kulacsokkal kezdené, viszont ez mégis az, amit egy ilyen listánál feltétlenül meg kell említeni, hiszen egyre többen és többen állnak át (vagy vissza) a papírzsebkendőről a rongyzsebkendőre. (Ilyen esetben érdemes az elhasznált zsebkendőknek egy plusz külön zsákot magunknál hordani, de mivel egy átlag hulladékcsökkentőnél nem csak egy mosható szatyor van, így ebből nem szokott probléma lenni...) (kép forrása)

 

instagram_com_p_bbhfnv9lqmd_taken-by_golitterless.jpg

9. Mosható higiéniai eszközök (mosható betét, menstruációs kehely, mosható pelus és ezeknek esetleges tartozékai), nőknek és/vagy kisgyerekeseknek. (kép forrása) 

 

És neked melyik nulla hulladékos tárgy kerül be ma a táskádba? 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowaste.blog.hu/api/trackback/id/tr6313427783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása