zero waste hungary

10 ötlet, hogy mivel váltsd ki az eldobható, egyszer használatos tárgyaidat

2017. május 27. - zerowastehu

Íme tíz egyszerű, konkrét ötlet arra, hogy hogyan csökkenthetjük a hulladék mennyiségét a mindennapokban.

(Részletes leírás a hajtás után)

alternativa_osszes.jpg

1. A klasszikus, mindenki által ismert alternatíva: az egyszeri PET palack helyett többször is felhasználható kulacs. Legyen akár üvegből, szilikonból, BPA-mentes műanyagból, rozsamentes acélból, ma már annyiféle van, hogy egészen biztosan mindenki megtalálja a hozzáillőt.

alternativa5.jpg

2. A másik, szintén már az unalomig ismételt csere: egyszer használt, cserébe sokszáz év alatt lebomló műanyag zacskó helyett többszázszor használható, mosható vászonzsák. Ha mindig van a táskánkban egy tartalékban, még az otthonfelejtés sem lesz probléma!

alternativa1.jpg3. Műanyag flakonos tusfürdő, sampon helyett csomagolásmentesen (vagy papírba csomagolt) szappan, samponszappan, szilárd sampon. Egyszerű váltás, cserébe elképesztő, hogy mennyi műanyag csomagolást lehet vele spórolni.

alternativa2.jpg4. Eldobható papír konyhai törlő helyett a jó öreg konyharuha. Mert lehet, hogy a papír alapból újrhasznosítható, épp csak ha ételmaradékokkal, zsírral van szennyezve, akkor már nem. A konyharuha ezzel szemben többszázszor kimosható, és a mosásig is többször is felhasználható. 

alternativa4.jpg5. Egyszeri használat után kidobált (és a gyártásuk alatt brutális mennyiségű vízet elhasznált) vattalapka helyett mosható arctörlő korongok, amiket használat után az ember csak simán bedob a törölközők mellé a mosógépbe. Igen, még így is kevesebb vízet használ el vele, ráadásul szemétből is kevesebb lesz.   

alternativa3.jpg6. Ha sok kávét iszik az ember, érdemes végiggondolni, hogy milyen helyzetekben issza őket. A munkahelyen érdemes a műanyag pohár helyett egy saját kávéspoharat bevinni, és azt használni (akár az automatába is), elvitelre pedig kulacsba, vagy speciálisan kávéhoz kialakított mosható termoszba kérni a kávét. 

 

alternativa6.jpg

7. Ha már úgy alakul, hogy valamihez elemet kell használni, akkor az újratölthető akkumulátorok hosszú távon nemcsak a veszélyes hulladék mennyiségét csökkentik, de még olcsóbbak is. 

alternativa7.jpg

8. A szennyezés miatt szelektíven nem újrahasznosítható sütőpapír helyett az elmosható szilikon sütőpapír (muffinforma, sütőforma) sokkal kevesebb hulladékkal jár.

alternativa8.jpg

9. A minden kifőzdében és gyorsétteremben megtalálható műanyag evőeszközök helyett az állandóan a táskánkban lévő rozsamentes acél/bambusz/fém evőeszközkészlettel is hihetetlen mennyiségű hulladékot tudunk megspórolni, pláne, ha gyakran étkezünk ilyen helyeken.

alternativa9.jpg

10. Igaz, hogy a kávékapszulák egy része újrahasznosítható, de az újrahasznosítás is pénz, energia (és további környezetszennyezéssel jár), szemben azzal a változattal, ahol nem keletkezik (a kávézaccon kívül) felesleges/újrahasznosítandó szemét. Ilyen például a jó öreg "kotyogós" kávéfőző, vagy a nagyobb kávégépek, esetleg a cold brew eljárással készített kávé. 

alternativa10.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowaste.blog.hu/api/trackback/id/tr9212544463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2017.05.28. 18:14:25

SZuper ötletek, cseréljünk minden kényelmes és jó dolgot kényelmetlenre és szarra...:(
süti beállítások módosítása