zero waste hungary

Szemétmentesítés öt lépésben

2015. május 01. - zerowastehu

Az öt lépés nem az én találmányom (a már többször említett Bea Johnson Zero waste home blogjában/könyvében írja le őket), viszont olyan jól és egyszerűen összefoglalják az egész szemétmentesítő folyamatot, hogy bármikor, ha az ember megakad, ebből kiindulva máris közelebb kerülhet a megoldáshoz. A lépések sorrendje is fontos, tehát például a negyediket (az újrahasznosítást) csak akkor alkalmazzuk, ha az első három valamiért nem sikerült. A legeslegutolsó legyen bármilyen tárgynak a kidobása, annál ezeknek a lépéseknek bármelyike jobb.

1. Utasítsd vissza!
Ez minden olyasmire vonatkozik, amiről az ember már előre tudja, hogy később szemét lesz, és amire valójában nincs, vagy nem feltétlenül van szüksége. A legjobb példák erre a szórólapok, reklámújságok, de klasszikusan ide tartoznak a nejlonszatyrok is. 


2. Csökkentsd!
Ez nagyon szorosan összefügg az előző lépéssel, de túl is mutat rajta. Az első körben visszautasítottuk azokat a tárgyakat, amikre alapból sincs szükségünk, itt már érdemes tovább lépni, és végiggondolni, hogy mire is van valójában szükségünk. Néha egyszerűbb kölcsönözni bizonyos tárgyakat, mint megvásárolni, és évente, ötévente egyszer használni (lásd például egy átlagos háztartásban a fúrógépet.)


3. Használd fel újra! 
Ha már viszont megvettünk valamit, próbáljuk meg újra és újra felhasználni, amíg csak tudjuk. Erre jó példák lehetnek a ruhák, amiket sokszor átszabva, átfestve, átalakítva még évekig tudnánk használni, de inkább kidobjuk, mert valahol van rajtuk egy szakadás.


4. Recikláld! 
Ha már viszont valamit nem tudunk többé használni, a kidobásnál eggyel jobb, ha újrahasznosítjuk (illetve a megfelelő újrahasznosítható szemétnek fenntartott kukákba dobjuk). Itt érdemes azonban figyelni, hogy vannak olyan anyagok, amik gyakorlatilag korlátlanul újra és újra felhasználhatók (papír, üveg), míg például a műanyag az újrahasznosítás során veszít az értékéből, és csak egy rosszabb minőségű tárgyat lehet belőle készíteni, mint az eredeti volt, így már a vásárlásnál is érdemes előnyben részesíteni a papír, üveg, fém termékeket. (Az újrahasznosításról itt írtam részletesebben.)

5. Komposztálj!
Egy városi embernek ez az egyik legnehezebb, vidéken, családi házban élőknek viszont ez az egyik legkönnyebben megvalósítható lépés. Vannak már városok, ahol egységesen gyűjti a város vezetése a komposztálható hulladékot, és ők is végzik a komposztálást, léteznek erre specializálódott cégek is, szóval mindenkinek érdemes utánanéznie, hogy a lakóhelyén milyen lehetőségek vannak. Elképesztő mennyiségben csökkentheti a szemétmennyiséget, ha a komposztálható étel- és egyéb hulladékot kivesszük belőle.


zero-waste-by-helene-pouille-670x854.jpgVégül álljon itt angolul is az öt szabály, olyan szépen alliterál, hogy nem tudom kihagyni (pláne, hogy így még könnyebben megjegyezhető):
Refuse! Reduce! Reuse! Recycle! Rot!

Hajrá!

 

(kép forrása)

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowaste.blog.hu/api/trackback/id/tr667765730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása