zero waste hungary

Miért nem elég szelektíven gyűjteni/újrahasznosítani a szemetet?

2017. április 21. - zerowastehu

gil-stevens-imade-cradle-to-cradle-business-modellen-14-638.jpgSokan azt gondolják, hogy ha szelektíven gyűjtik a szemetet, azzal már bőven eleget tettek a napi/heti/havi/éves környezetvédelmi jócselekedetüknek. Ezzel szemben azonban a szelektív szemétgyűjtés/újrahasznosítás inkább olyan, mint amikor az ember a lyukas foga miatti fájdalom ellen bevesz egy fájdalomcsillapítót. Az okot nem szünteti meg, csak a tüneteket kezeli - ideig-óráig. Lássuk tehát az ellenérveket, és hogy mit lehet tenni ehelyett (bár ez utóbbi, tekintve, hogy egy nulla hulladékos oldalon vagyunk, nem lesz túl meglepő...).

1. Az újrahasznosítás is pénz, energia, további környezetszennyezés (gondoljunk csak a nagy kukásautókra, amik az újrahasznosítandó hulladékot szállítják), míg ha nincs mit újrahasznosítani, akkor ez az egész problémakör fel sem merül.

2. Az újrahasznosítás az esetek nagy részében az úgynevezett downcyclingot takarja, ami azt jelenti, hogy egy meglévő termékből az újrahasznosítási folyamat során egyre gyatrább és gyatrább minőségű, egyre rövidebb élettartamú termékeket tudnak csak gyártani, amik hamarabb tönkremennek, széttörnek, kikopnak, roncsolódnak, tehát egyre gyakrabban kerülnek vissza az újrahasznosítási folyamatba (már ha visszakerülnek, gondoljunk csak a wc-papírra), ami egyre több energiát, pénzt, környezeti terhelést jelent. (Ennél egy fokkal jobb a recycling, ahol ugyanolyan értékű termékek jönnek ki a folyamat végén, mint amik bekerültek (mint például a betétdíjas üvegeknél, ahol szimplán újratöltik a meglévő üvegeket), és még egy fokkal jobb az upcycling, ahol pedig a kidobásra ítélt tárgyakból magasabb értékkel rendelkező terméket készítenek (mint például a használt reklámmolinókból készült táskák, vagy a raklapokból készült bútorok)). 

Tehát ha már választani kell, a sorrend a következő:

1. minél kevesebb hulladékot termelni, hogy a szelektívbe se legyen mit rakni

2. támogatni a valódi re- és upcycling formáit (használt termékeket vásárolni, külön keresni azokat a gyártókat, akik használt termékekből készítenek valami újdonságot, amennyiben lehetséges, visszaváltható üvegekben vásárolni, stb.)

3. szelektíven gyűjteni a szemetet

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowaste.blog.hu/api/trackback/id/tr9612444795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.04.25. 11:20:04

"a betétdíjas üvegeknél, ahol szimplán újratöltik a meglévő üvegeket"

Rengeteg, sok "szennyvizet" termelő drága mosás után... Merthogy szinte teljesen mindegy, hogy te mennyire mostad ki a visszaváltható üveget, a gyárban akkor is maximálisan ki kell mosni...
Nem csodálkoznék ha egyszer kiderülne, hogy a piszkosabb üvegeket célszerűbb lenne beolvasztani az üveggyárban, mint úgy kimosni (annyi vízzel, mosószerrel stb.), hogy újratölthető legyen...
süti beállítások módosítása