Öt izgalmas csomagolásmentes bolt a nagyvilágból

2019. szeptember 19. - zerowastehu

Ahogy terjed a nulla hulladékos életmód a nagyvilágban, úgy nyílnak egyre-másra az újabb és újabb csomagolásmentes boltok, és jóllehet már Magyarországon is fellelhető pár ilyen üzlet, nem ártana, ha ennél jóval több lenne, így hát motivációként (hátha valakinek pont ettől jön meg a kedve a vállalkozáshoz) összeszedtem pár olyan szépséges/érdekes üzletet a nagyvilágból, ahol az alap koncepció része, hogy a vásárlók a saját edényeikben vásárolhassanak, és ne kelljen felesleges csomagolást hazavinniük.

A lista persze teljes mértékben szubjektív, szerencsére ezeken kívül még többszáz (ha nem több ezer) ilyen boltot fel lehetne sorolni, de valahol csak meg kellett húzni a határt, itt pedig ez a szépségnél vagy a megszokottól eltérő formánál/kínálatnál volt.

Ha ismertek még olyan csomagolásmentes boltot, ami említésre méltó, írjátok meg akár kommentben, akár a Zero Waste Hungary Facebook oldalán, mindig jól jönnek az újabb források, ki tudja, kinek lehet hasznos az info :) 

1. Anna's Apothecary, Manitou Springs, USA

Ez tipikusan az a bolt, ami azért került be a listába, mert egyszerűen csodaszép, az egész dizájn (a bolt kialakításától a saját termékek tipográfiájáig) olyan varázslatos, mintha a 19. század végéről, de legalábbis egy Harry Potter-regényből pottyant volna ide. Elixírek, balzsamok, teák, tinktúrák, kozmetikai termékek csomagolásmentesen vagy üveg edényekben, és hozzá két mosolygós testvér, a bolt tulajdonosai. Érdemes böngészni a honlapjukon és az Instagram-oldalukon, ahol további csodaszép képeket találhattok a helyről!
 

(Fotók forrásai: a cég honlapja, Instagram-oldala, illetve itt és itt)

2. On Part en VracLa P'tite Roulotte, La Vrac'Mobile, Mon Bio Camion, Franciaország

Nem, ez nem egy bolt neve, hanem rögtön négyé, ami ugyanarra a koncepcióra épül: furgonnal/utánfutóval/lakókocsival járják Franciaország piacait, és így árusítanak csomagolásmentesen a tésztától a liszteken és fűszereken keresztül az édességekig mindenféle (általában helyi és/vagy bio) élelmiszert.

Khm, nem akar valaki ilyesmit Magyarországon is csinálni?

(Fotók forrásai: az egyes boltok Facebook-oldalai és honlapja) 

3. The Soap Dispensary, Vancouver, Kanada

Volt, aki azt mondta erről a boltról, amikor először betévedt oda, hogy egész életében egy ilyen helyre vágyott, és hogy őszinte legyek, meg tudom érteni az illetőt. A kiindulási alap az volt az üzlet létrehozásánál, hogy kozmetikai szereket és háztartási vegyianyagokat szerettek volna csomagolásmentesen forgalmazni, mára viszont odáig jutottak, hogy a tusfürdőkön, krémeken, samponokon, mosó- és mosogató- és takarítószereken túl minden olyan dolgot is meg lehet venni, ami ezeknek az elkészítéséhez szükséges lehet. Ráadásul ezeken kívül háztartási eszközöket, olajokat, fűszereket, élelmiszereket, és még ki tudja mi minden mást árusítanak (vessetek egy pillantást erre a listára, és meglátjátok, mennyire hihetetlenül nagy a választék), workshopokat tartanak, úgyhogy tényleg egészen különleges boltról van szó (a gyönyörű dizájnról már nem is beszélve). 

(Képek forrásai: a cég honlapja, Instagram-oldala, illetve itt itt itt és itt)

4. Le Drive tout nu, Toulouse, Franciaország

A koncepció lényege egy csomagolásmentes drive-in: az ember az internetes oldalon kiválasztja és előre kifizeti a kért termékeket, majd egy előre egyeztetett időpontban elhozza az összekészített csomagot a cég telephelyéről. A kozmetikumoktól kezdve az élelmiszereken át a takarítószerekig és a könyvekig mindenfélét lehet kapni, a legjobb pedig az egészben, hogy ha az ember visszajuttatja hozzájuk a csomagolást, a következő vásárlásából darabonként 10 centet levonnak, és a cég vállalja, hogy a visszahozott üvegeket/flakonokat kimossák, és újból felhasználják. Egyelőre még csak Toulouse környékén elérhetők, de úgy tervezik, hogy a közeljövőben Franciaország egész területére kiterjesztik a működésüket. Izgalmas ötlet, az tény, remélhetőleg felkapott is lesz, és tényleg mindenhol elérhetők lesznek. 

(Fotók forrásai: a cég honlapja, illetve itt)

5. Make & Mend, Tare Market

A két egymástól eltérő profilú boltban egy a közös: mindkettőben lehet használt iskolai eszközöket csomagolásmentesen vásárolni. Elsőre nem hangzik olyan különlegesen a dolog, de gondoljunk csak bele: kinek ne maradt volna meg a tanulmányai (vagy akárcsak a tanév) végén ilyen-olyan iskolai felszerelése, mappája, lefűzője, amit utána évekig tárolt feleslegesen, és aminek akár jobb helye is lehetett volna olyasvalakinél, akinek szüksége lett volna rá? Erre kínál megoldást a két üzlet (valamint Amerikában több másik is): a Tare Market alapvetően egy "átlagos" csomagolásmentes bolt, a szokásos élelmiszer és nulla hulladékos felszerelés-kínálattal, annyi különbséggel, hogy az iskolaév elején kialakítanak egy sarkot, ahol használt, de jó minőségű iskolai eszközöket (a tollaktól kezdve a ragasztón keresztül a füzetekig, mappákig mindenfélét) lehet vásárolni, míg a Make & Mend még ennél is tovább megy, nemcsak iskolai felszerelést, hanem egyéb használt kézműves alapanyagot is árusítanak. Jó lenne ilyen Magyarországra is, különösen a konmari módszer elterjedése óta, mióta egyre többen jönnek rá, hogy a korábban megvásárolt hobbyboltos kütyüket nagy valószínűséggel sosem fogják már elhasználni, cserébe ötletük nincs, hogy hova passzolják el őket. Na, valaki?

(Fotók forrásai: a Tare Market Instagram-oldala, illetve a Make & Mend honlapja)

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowaste.blog.hu/api/trackback/id/tr413688766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.