zero waste hungary

Még 10 ötlet az eldobható, egyszer használatos tárgyaid kiváltására

2017. szeptember 27. - zerowastehu

Ismét tíz ötlet arra, hogy mivel válthatjuk ki az eldobható, egyszer használatos, vagy sok hulladékot termelő tárgyainkat. 

osszes.jpg

1. Vaníliás cukor/vanillincukor helyett vanília és cukor. Ez az a hulladékcsökkentő tipp, ami egyben a pénztárcánkat is kíméli, mivel az egyesével megvett vaníliás cukor minimum ötször annyiba kerül, mint egy kiló cukorba belerakni pár vaníliarudat (plusz a kikapart magjait), majd egy légmentesen záró edényben tárolva pár hét múlva örülni a házi vaníliás cukrunknak (és nagyjából ugyanez vonatkozik a cukor helyett alkoholban (pl. vodkában) tárolt vaníliarudak és a bolti vaníliaesszencia közti különbségre is).
vaniliascukor.jpg

2. Egyesével csomagolt, (főzős) bolti pudingpor helyett fél kilós kiszerelésben megvehető kukoricakeményítővel készült puding. A bolti pudingporokból hulladékként megmarad az egyes adagok csomagolása, plusz sokszor egy műanyag fólia, amivel több adagot csomagolnak egybe, a keményítőnél viszont egy darab papírzacskó (amiből ráadásul legalább tizenhat adag pudingot tudunk főzni). Ez még akkor is jóval kevesebb, ha a puding ízesítéséhez pluszban használt kakaó csomagolását hozzáadjuk. És ami a legmeglepőbb, hogy nem kerül sokkal több időbe és méricskélésbe a keményítős változat (bevált recepteket itt találtok).

kemenyito.jpg

3. Szintén kevesebb csomagolása van a kimérősen, vagy akár egy nagy fémdobozban vett teának, mint az egyesével csomagolt, majd utána még egy helyes dobozba tett és műanyag fóliával bevont filteres teának. 

tea.jpg

4. Szendvicsek, sütemények, kekszek és egyéb "elviteles" ételek csomagolásánál az eldobható alufóliánál összehasonlíthatatlanul kevesebb hulladék keletkezik a mosható fémdoboz, belülről vízhatlan anyagból készült csomagoló zsák, vagy a méhviaszos kendő használatakor (amit egyébként házilag is el lehet készíteni, itt, itt és itt találni hozzá útmutatókat). Érdemes kitapasztalni, hogy kinek mi a legpraktikusabb, szerencsére ezeket a termékeket nem csak erre az egy célra lehet felhasználni (a méhviaszos csomagoló például a hűtőben való tárolásnál is segítséget nyújthat).

alufoliahelyett.jpg5. Papírszalvéta helyett mosható anyagszalvéta. És ha felmerülne a szokásos ellenérv, hogy "de a mosás során is mennyi vízet használunk el, az pedig mennyire környezetszennyező", íme egy cikk, ahol szépen kiszámolták, hogy mennyi az annyi (itt meg a cikk magyar összefoglalója).

szalveta.jpg

6. Az egyszer használatos átlátszó nejlon zacskók helyett mosható hálós, vagy átlátszó anyagból készült zsák. Ügyesebbek megvarrhatják egy régi függönyből (bár itt azért felmerül a mikroműanyagok kérdése), akiknek pedig nincs idejük/kedvük ezzel pepecselni, millió helyről rendelhetnek a neten (a kulcsszavak: "reusable produce bag"). 

nejlonzacsihelyett.jpg

7. Műanyag szívószál helyett fém, bambusz, vagy az égvilágon semmi :) És hogy miért? Ezért.

szivoszal.jpg8. A vegyszeres flakonoknál ugyanaz a probléma merül fel, ami a többi műanyag újrahasznosításánál, ráadásul a háztartási takarítószerek nagy része a környezetet is szennyezi. A citromsav, szódabikarbona, ecet különféle variációkban viszont csodákra képes, általában szelektíven gyűjthető csomagolásban kapható, és a környezetet sem szennyezi. 

citromsavandco.jpg

9. Műanyag flakonba csomagolt szemfesték- és sminklemosó helyett sima olíva-, szőlőmag-, jojoba-, kókusz-, mandula vagy argánolaj (bőrtípustól függően, érdemes többfélét is kipróbálni). Ha szerencsénk van, ugyanazt az olajat használhatjuk főzéshez, mint szépségápoláshoz. (A műanyag flakonok problémája pedig ugyanaz, mint a vegyszereknél)

sminklemoso.jpg

10. Eldobható pelus helyett mosható. Érvek röviden mellette itt, szuper átfogó letölhető anyag itt

moshatopelus.jpg

 

És ne feledd: az apró lépések is sokat számítanak! Ha ezek (vagy az előző 10 ötlet) közül csak egyetlen egyet építesz be a mindennapjaidba, máris sokat tettél a környezetért! Hajrá!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zerowaste.blog.hu/api/trackback/id/tr2512897966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tlantos 2017.09.27. 23:09:51

Vanillincukrot lehet venni kilos kiszerelesben, akkor mar sokkal olcsobb.
Reszemrol a kikaparas utan felapritott hejakkal kevertem el a cukrot. De sose olyan intenziv, mint a mesterseges.

con-troll 2017.09.28. 01:12:51

8. A műanyag vegyszeres dobozok 99%-a újrahasznosítható. Rajtuk is van a jel (körbe nyilak). Amelyiket nem lehet, azon van külön jelölés erre (nem a narancssárga fekete x).

Szóval:
11. Ne írj le ilyet tájékozatlanságból nagy nyilvánosság előtt, mert egy csomó embert ráveszel, hogy ezentúl ne szelektíven gyűjtse, amit lehet. ;)

Egyébként tényleg kiválthatóak nagyrészt, bár szódabikarbónát sem lehet venni kilósan (én legalábbis nem tudok, ha tudsz, akkor írd le légyszí). A kis zacsis meg megint drága és zacsi ugyebár.

mbogi 2017.09.28. 02:18:02

A zoldbolt.hu-n lehet rendelni nagy kiszerelésben szódabikarbónát, papír csomagolásban.

Nálunk a hulladékkezelő adott egy tájékoztatót, amikor megkezdték a szelektív gyűjtést, és aszerint bedobhatjuk a kukába a vegyszeres flakont. (Tudom, hogy ez nem oldja meg a problémát, de lehet, hogy az adott cégtől függ, hogy ők kezelik-e a háztartási tisztítószer flakonját vagy sem.)

Burgermeister 2017.09.28. 05:40:54

fém szívószál tisztítása hogyan?????

zerowastehu 2017.09.28. 07:22:17

@con-troll: Jogos a felvetés, én innen (kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/szelektiv/miteshova/) szedtem az információt, ez a honlap eddig megbízhatónak bizonyult, de az fkf honlapján valóban fent van, hogy vegyszeres flakon akkor dobható a szelektív gyűjtőbe, ha rendesen ki van mosva. Köszi a megjegyzést, javítom is :)

zerowastehu 2017.09.28. 07:23:07

@Burgermeister: létezik a fém szívószálhoz speciális kefe, általában a szívószállal együtt meg lehet vásárolni (a képen a szívószálak mellett látod :))

Labasmaz 2017.09.28. 08:27:14

@Burgermeister: Ráhegeszted a nagynyomású mosó végére, és adsz neki egy fröccsöt. Tutti nem marad benne semmi. De ki is főzheted, mint anno a fém-üveg injekciós tűket és fecskendőket. :-)

Anyagszalvéta: Minden szalvéta valamilyen anyagból van. Ez inkább pl. vászonszalvéta akart volna lenni? Egyébként meg amennyi ezekből napi szinten fogy, az simán befér a normál mosás mellé még egy többgyerekes családban is, szóval nemigen jelent extra mosást, enegiát, mosószert.

OkoskaTo:rp 2017.09.28. 08:44:05

A legjobb környezetvédelem, ha meg sem veszed.
Fém szívószál spéci kefével? Agyam eldobom. Hogy az eddigi életemet hogyan tudtam leélni úgy, hogy még csak nem is hallottam róla, nemhogy használtam volna???

Szalvéta ügyben pedig az erősen leegyszerűsítő magyar írás helyett érdemes elmélyedni az eredeti cikkben. Éttermekben kifejezetten jobb a papír szalvéta. De még otthoni körülmények közepette is az jöhet ki jobbnak. Pláne, ha az ember pl. a rákospalotai szemétégető (elnézést, Hulladékhasznosító Mű) vonzáskörzetében él, és így a zsíros papírszalvétából hő- és elektromos energia lesz a CO2-vé visszaalakulás közben, kiváltva a lényegesen durvább mátrai lignit elégetését.

PanelProli 2017.09.28. 09:03:48

Bocsánat, de ha veszek 1 kis zacskó vaníliáscukrot (ami 10 g), akkor termelek kb. 2 gramm szemetet (a papír zacskója).

Ha az itteni környezettudatos módszerrel magamnak csinálok vaníliáscukrot, akkor veszek 1 kg cukrot (a zacskója kb. 20 gramm), veszek 10 vaníliarudat (ezek műanyag zacskóban vannak, 50 g szemét), és még kell egy befőttes üveg is. És akkor van 1 kg vaníliáscukrom, amit 2 év alatt használok fel :-(

Ez miért környezettudatosabb, mint megvenni annyit, amennyi éppen kell_?

lbalazs 2017.09.28. 09:37:40

A vegyszeres flakonok kimosása otthon biztosan környezetbarát?
Azt gondolnám, hogy az újrahasznosító cégnek biztosan jó, de a környezetnek jobb az ipari környezetben kimosott flakon. Úgy általában azt gondolom, hogy az összegyűjtés előtti otthoni kimosás megkérdőjelezi az egész újrahasznosítás értelmét. Erről tudna valaki érdemi információt adni nekem? Gyerekkoromban azt olvastam egyszer, hogy Svájcban rá van (80-as évek) nyomtatva a joghurtos dobozra, hogy ne mosd ki, mert az ivóvíz értékesebb, mint a doboz.

zerowastehu 2017.09.28. 09:57:12

@PanelProli: Egyrészt nem feltétlenül kell rögtön egy kilós kiszerelésben gyártani a házi vaníliás cukrot, én például elsőre ha jól emlékszem, 20 dekányival próbálkoztam, egy sütisütés után megmaradt vaníliarudat belerakva. :) Nem vettem hozzá pluszban semmit, szerencsére befőttesüveg is volt itthon (rosszabb esetben lehet kérni szomszédnénitől, nagymamától, szülőktől, nagy tételben lekvárfogyasztóktól, de amúgy pont most volt a Humusz-házban meghirdetve, hogy egy csomó befőttesüvegük maradt, vigye aki csak akarja ingyen :)). De még ha fel is szorzod az általad írt adatokat, jóval több hulladék jön ki a végén, mint a házi vaníliás cukor készítésénél (pl. a 2 grammnyi papírszemetet eredményező 10g-os zacskó egy kilónál már 200 grammnyi szemetet fog jelenteni, szemben a kilós cukor 20 grammjával. Ha ehhez még a vaníliás rudak szemetét is hozzáadod (ami amúgy 50 helyett 10 gramm, legalábbis ami nekem itthon van, az annyit nyom :)), még mindig kevesebb szemetet termeltél.) De a lényeg igazából azt hiszem inkább az, hogy ha megmaradó vaníliarudakból készíted (vagy felhasználásig cukorban tárolod a vaníliarudakat) két legyet ütsz egy csapásra, az amúgy kidobandó vaníliarudakat újra használod, és még hulladékot is spórolsz :)

eßemfaßom meg áll 2017.09.28. 13:14:54

arra azért kíváncsi lennék a szerző vaniliáscukorfogyasztása alapján kb hány évtized vaniliáspapírzacskónemszemétbedobásával ment meg egy wcpapírtekercsnyi esőerdőt.

zerowastehu 2017.09.28. 15:57:32

@eßemfaßom meg áll: ha újrahasznosított anyagból készült wc-papírt veszel, ami nulla négyzetkilométernyi esőerdő-fát tartalmaz, máris jobban néz ki az összehasonlítás :) Tudom, hogy ezek egészen pici cselekedeteknek tűnhetnek, de sok kicsi sokra megy, pláne, ha szemétről és újrahasznosításról van szó :)

eßemfaßom meg áll 2017.09.28. 17:34:22

@zerowastehu: és mi van ha a vanilincukor zacsija is újrapapírból van (aminek igen nagy a valószínűsége)?
süti beállítások módosítása